Cultura
În Comuna Cornești , se poate vorbi de interculturalitate, întrucât pe lângă populația de origine română , conviețuiesc și cetățeni de etnie maghiară și romă. Printre cetățenii comunei noastre ne mândrim cu d-l profesor, Raoul Șorban fiind cetățean de onoare, precum și cu ambasadoarele cantecului popular Maria Marcu care se trage din localitatea Lujerdiu și cu Irina Someșan din localitatea Cornești.
TRADIȚII ȘI OBICEIURI
Paști : Toți oamenii începând de duminica dimineața și până la Rusalii se salută cu Hristos a Înviat, iar răspunsul Adevărat a Înviat. Un obicei foarte frumos și specific tradiției este vopsirea ouălor. În săptămâna mare joi sau sâmbătă este ziua în care gospodinele vopsesc ouă în diferite culori, dar culoarea specifică este roșu. De sfintele paști, a doua zi băieții merg la udat la fete. De obicei fetele stau acasă și așteaptă băieții pentu a veni la udat, iar băieții niciodata nu se lasă prea mult așteptați și se prezintă fiecare gătat frumos în straie de sărbătoare, cu parfumuri, șpreiuri care de care mai frumos mirositoare. La rândul lor fetele sânt frumos îmbrăcate, cu farfurii pline cu fel de fel de prăjituri, ouă vopsite în diferite culori, și cozonaci, ele, își așteaptă cu mult drag udătorii. Se mai spune că fetele a doua zi de paște nu au voie să plece de acasă, dacă totuș pleacă si sunt prinse de băieți prin sat, atunci le udă cu găleata cu apă rece din fântână ca o pedeapsă pentru ele, (acest obicei vine din tradiția ungurească).
Înălțarea Domnului : La Ispas – de ziua Înălțării Domnului se sărbătorește și Ziua Eroilor, căzuți în Primul și Al Doilea Razboi Mondial. De ziua Eroilor, primarul împreuna cu directorul școlii și Preotul satului organizează o slujbă religioasă în mijlocul satului la monument, unde participă întreaga comunitate. În urma slujbei religioase si cuvântul d-lui primar, copiii își prezintă programul artistic închinat Eroilor căzuți pentru patrie și depunerea coroanelor. La final se oferă copiilor dulciuri și bomboane iar sătenii servesc un pahar cu vin și cozonac. Este un obicei frumos și se sărbătorește în fiecare an.
Crăciun : Mersul cu colindul este cel mai vechi obicei și care se practică prin foarte multe regiuni ale lumii. Acest obicei o reprezintă pe Preasfânta născătoare de Dumnezeu Fecioara Maria care în timpul nașterii nu a primit-o nimeni pentru a-i putea oferi un loc călduros, unde se nască în liniște intr-o casă, și s-a găsit doar un grajd cu iesle. Mergand din casă în casă copiii o reprezintă pe Sfânta Fecioară, prin colindul lor. Acest obicei se practică și în ziua de azi. Copiii încă din postul Crăciunului se înțeleg între ei, formând grupuri în funcție de prieteni și vârstă. Cei mai mici încep aproximativ după orele amiezii pentru a nu fi prea obositor pentru ei, alții încep puțin mai târziu. Tot în ajunul Crăciunului băieți în grupuri de câte doi sau trei merg cu steaua, reprezentând steaua care a apărut pe cer și a călăuzit Magii. Colindătorii și „Steaua” sunt răsplătiți cu bani , fructe și dulciuri.
Anul Nou : Plugușorul este un obicei foarte vechi, începând de seară, din ajunul anului nou și până în zorii zilei , băieții formând grupuri de câte doi sau trei merg la urat . Într-un grup trebuie să fie neapărat un bici (scorbaci) și un clopoțel (talangă), restul grupului dacă sânt mai mulți se înțeleg între ei cum e mai bine. Gazda îi primește în casă pentru că se spune , că e bine să îți treacă pragul casei un băiat prima dată la început de an, și îți aduce noroc și bani pentru restul anului.
Împreunatul oilor : În prima vineri din luna mai (seara) se adună oile în turmă se întocmește un tabel cu proprietarii și numărul de animale și apoi oile se caută (se mulg) fară a li se măsura laptele și se stabilește cantitatea de lapte pe care fiecare trebuie să o primească după un litru de lapte muls. Sâmbătă dimineața între orele 05:00 și 06:00, fiecare proprietar își mulge oile separat. După terminarea mulsului se măsoară laptele, pentru fiecare proprietar în parte, după care se stabilește un clasament în funcție de cantitatea de lapte muls. După prima mulsoare se scot oile la păscut, iar la amiază, se aduc oile din nou la muls și se repetă procedeul de la mulsoarea de dimineață. După a doua măsurătoare se stabilește clasamentul final. Cel clasat pe primul loc , primește titulatura de „TURMAȘ”.