the best book ghostwriters

SĂPUN DE CASĂ – preparat la Stoiana

Săpun de casă – produs natural
În comuna noastră, producerea săpunului în gospodărie este un obicei aproape uitat. Având în vedere că dorim promovarea şi păstarea tradiţiilor de odinioară, am căutat gospodinele care mai produc acest produs pentru consumul propriu. Săpunul de casă este un produs natural, fără coloranti artificiali .
Pentru preparea săpunului avem nevoie de untura animală/slănină, soda caustică, apă si oase de porc (acestea din urmă ar întări săpunul mai bine), după spusele lui tanti Maria Cun, din satul Stoiana, gospodina care a acceptat ideea de a ne învăţa prepararea acestuia.
Deasemenea, pentru a da un miros plăcut săpunului, în funcţie de preferinţele fiecăruia se pot adăuga plante uscate sau proaspete de lavanda, muşeţel, mentă şi altele.
Se pun toate ingredientele în cazan şi se fierb timp de două ore. Se lasă la răcit până a doua zi, după care se taie în bucăţi şi se mai lasa la sucat. După ce s-a uscat bine se poate depozita în cutii.

Pe vremuri acest săpun se folosea atât la igiena personală cât şi la spălatul hainelor. Tanti Maria Cun recomandă acest săpun pentru spălarea părului, deoarece previne căderea şi întăreşte firul de păr.

Mulţumim stoienaşilor Sabin&Maria Cun!
Irina Chitta – Agent de turism

Translate »