the best book ghostwriters

Țesutul manual la Stoiana

În localitatea Stoiana, în mijlocul naturii, descoperim satul românesc, care păstrează încă valori spirituale și culturale.
Țesătoarea tanti Olga lucrează la războiul de țesut o meserie veche învățată de la soțul și cumnata dânsei. Cu toate că primăvara a intrat în drepturi, își găsește timp pentru a țese preșuri la un război vechi de de aproximativ 90 de ani. La rugamintea noastră, tanti Olga ne-a invitat să vedem cum se procedează la „punerea” războiului, pregătirea materialului și pentru țesutul preșurilor. Pentru noi este fascinant faptul că războaiele și sistemele vechi de țesut încă se află în folosință într-o societate modernă, în ciuda evoluției tehnologiei.
În aceste poze observăm cum se lucrează manual, iar omul inventiv și harnic nu aruncă nimic. Firele pentru urzeală sunt folosite din haine vechi, iar cârpele pentru țesut le-a obținut din haine care nu mai sunt la modă și nu le poartă nimeni, dar bune pentru a fi tăiate și folosite la preșuri.
Ar fi multe de spus despre arta țesutului, dar vă invităm în comuna Cornești , să învățați direct de la gospodinele harnice și pricepute la acest meșteșug. Deasemenea în curând vom pune în funcțiune un război de țesut la Centrul de Infromare și Promovare Turistică Lujerdiu, unde vă invităm să veniți și să vă țeseți un preș, care se va transforma într-o amintire frumoasă pentru D-voastră.

Translate »