the best book ghostwriters

Unelte și activități meșteșugărești – Războiul de țesut.

Războiul de țesut – din lemn

Tradiția populară devine un domeniu de muzeu, o activitate ce se desfășoară cândva, demult. Nu mai arată ca și ceva ce se întâmplă efectiv, ca un fapt de viață real, actual, ci mai degrabă ca și istorie. Tradiția populară în viziunea mea este o colecție de metode mai vechi de a face ceva  lucrul manual  cu unelte meșteșugărești provenite de la sat. Din această categorie face parte si  războiul de țesut. Desi în zilele de azi nivelul de trai este altfel, totuși în localitatea Stoiana tanti Olga așezată în război țese, deși la prima vedere putem să susținem că a tese este ușor, dar dacă o faci cu plăcere și cu suflet realizez că nimic nu e prea greu si totul devine ușor. Firele colorate frumos, cu usurinta , iti dai seama  că se  tes  prosoape de bucătărie numite ștergare. Sunt  perfecte și greu de înlocuit cu altceva, binențeles asemănate la o calitate identică. Ținând cont că și cozonacul de casă arată frumos învelit cu un ștergar țesut, la fel și aspectul unei mese aranjate în stil tărănesc ne amintește  de vremurile de odinioară. Așadar pe lângă prosoape de bucătărie și fețe de masă se pot țese diferite lucruri , covore (preșuri), covertura de pat, păretare și altele lucruri fel de fel de frumoase.

Partea principala unui război de ţesut este cadrul din lemn masiv alcatuit din doua picioare, trup, pat, sau, pur şi simplu, „război”. Este o mașină de lucru utilizată la fabricarea țesăturilor din fibre textile. Reprezintă una dintre cele mai vechi invenții ale omului.

Vă invităm să admirați simplitatea vremurilor trecute, dar apreciate încă în ziua de azi. Felicitări tanti Olga și mult succes.

 

Translate »