the best book ghostwriters

Piatra Uriașului – Bolovanu de la Pietrii

Legendele sunt minunate dar cele mai frumoase au ramas scrise , iar povestioara mai jos relatată se găsește în cartea”Muntele Miresii ” scrisă de Maria Chita Pop- Editura Dacia Cluj Napoca , 1991.
Autoarea si-a petrecut viata în comuna Cornești , localitatea Tiocu de Sus , de unde a cules de la oamenii mai in varstă aceste legende și multe alte obiceiuri din imprejurimi pe care le-a așternut pe hârtie.
Putem enumera :” Bolovanu de la ptetri”.

BOLOVANU DE LA PTETRI

„O fost lunecat de-acolo din vârfu dealului . Pân pădure-așe . . . Și acolo mere drumu acela care vine de la Zăpode și coboară colo cătă capătu satului .Și mare , mare , mare! Nu-ncape-n casa asta! Și , cum stă pă dunga părărului s-o oprit , de jumătate , nici în jos nici în sus și on . . . on . . . on om , ia așe ni, restenit pă el , impimat în bolovan .Si bucile i să văd , pcicioarele să văd , capu i să văd ,imprimat în bolovan. Așe să vorbește și acuma că aistea bolovan o fost împins de urieși și s-o oprit acolo pă dunga părăului și să vede forma cum s-o răzămat cu spatele la el , s-o băgat în piatră și i să vede tot, tot, corpu, acolo și astaz , în ptiatră.”

Peter Paraschiva – Chiva
69 de ani , Tiocul de Sus ,1974

Daca v-am trezit curiozitatea va invitam sa ne vizitati comuna, pentru a vedea si Piatra Uriasului.

Translate »