the best book ghostwriters
Joc la Șură – Șura satului  Cornești – Căminul Cultural

Joc la Șură – Șura satului Cornești – Căminul Cultural

Joc la Șură

21/07/2018  – la Șura satului Căminul   Cultural Cornești.

Un vechi obicei pe care avem dorința de al reînvia în comunitatea noastră,  ediția I.

Asemenea eveniment, nu a  mai avut loc  în comuna noastră, poate  de 30,   chiar 40 de ani. Mai de  mult acest obicei era jucat aproape în fiercare săptămână , sau în urma unei zile de clacă, aici era un loc unde se cunoșteau fetele cu feciorii, se  aranjau  căsătoriile și multe alte lucruri pentru comunitate.

Pentru că nu știam ce impact va avea această inițiativă, am hotărât ca să ne folosim de tehnologie (stație și boxe) deoarece nu eram siguri dacă o să vină localnicii la joc, da toate bine și frumoase pentru că jocul a ținut până spre orele  trei dimineața. Eh, mai zic și eu, așa da, cu asemenea jucători. Bravo lor!

Costumul popular pentru noi este o  raritate,  deoarece loclanicii  nu au mai pus  așa mult interes și valoare pe acest fel de îmbrăcăminte având în vedere că foarte multe persoane au înstrăinat aceste veștminte, alții avîndu-le depozitate undeva, dar nu mai știu unde,  totuși oamenii  nu au lipsit de la acest joc. Dar ca și la o astfel de activitate acest moment magnific a trezit ineteresul și curiozitatea pentru o altă ediție, care va loc in luna august sau septembrie anul acesta.

Nu  a lipsit veselia, jocul și voia bună precum nici  plăcintele, pankovele(gogoși), prăjitura, toate pregătite cu mult darg de gospodinele noastre.

Ca și încheiere vă las cu gândul la următoarea strofă  dintr-un cîntec pe care mi- l  cântase  o localnica din satul Stoiana în urmă cuceva timp,  când i-am spus că intenționez să organizez un joc la șură.

”Dragu-mi să joc  la șură
Cu un pic de strâgătură,
Și mi-i drag să-l joc și eu
Ca îi joc din satu meu!”  uiuiuiuiiui ……..

(Iuliana Pop, Stoiana, nr. 20, 77 ani)

În calitate de agent de turism, mulțumesc tuturor participanților, colaboratorilor și jucătorilor, pentru buna desfășurare a acestui eveniment. Cu aceasta dovedim că dacă nu unim forțele suntem puternici și totul este posibil, pentru că orice eveniment se face pentru oameni și cu oameni și așa suntem de folos unii altora.

Irina Chitta

 

Translate »