the best book ghostwriters

MONUMENT ISTORIC-Biserica Romano-Catolica „Sf Maria Mare” sec.XVIII-lea

Biserica Romano – Catolică din comuna Cornesti este una din cele mai vechi biserici din comitatul Szolnok – Doboka (actualmente județul Cluj).

Enoriașii parohiei romano-catolice din Cornești – Gherla  în timpul reformației au trecut la religia reformată și numai ân 1725 a reânființat parohia romano – catolică deputatul regesc APOR LAZAR și soția lui, KAPY TEREZ .

Înainte de reformație parohia romano-catolică a avut o ”imensă” biserică din piatră construită cu cimitir în preajma bisericii , dar după recuperare construcția a fost deja în ruine (rămânând numai sacristia întreagă), astfel din ruine  au reclădit biserica actuală , mai mică decât predecesorul ei .

Sub biserică este  cripta cu  (locul de veci a familiei Kapy) .În monografie se scrie următoarele : Altarul este cioplit în lemn cu multe ornamente , vopsit pe culoare albă , pe care Î.P.S. episcop al Alba Iuliei , Kovacs Miklos a finanțat-o în cinstea Preacuratei Fecioare Maria.

Biserica a fost sfințită de către Î.P.S. episcop Antalfi Janoș în 20 mai 1725 în cinstea sărbătoarei Adormirii Maicii Domnului.  De atunci stă biserica și dă posibilitate slujbelor religioase romano-catolice și ecumenice.

Datele sunt oferite de preotul actual Szakacs Endre.

biserica romano-catolica

Translate »